The Lomax Studio by CAN architects

Author
Published

Topics

CAN is a youthful architecture firm established in London in 2016. Directed by Mat Barnes, the studio ventures into more creative and unexpected projects than those that he would have been subject to carry out in his past positions at residential-focused architectural firms. CAN’s portfolio is a mixture of modifications to existing buildings, interiors, and installations. The studio is clearly engaged in the arts and is not afraid of introducing a dash of the unconventional to their projects.

Lomax Studio is a particularly fun recent project of CAN. The studio was tasked with the design of an art studio for Anna Lomax, an artist, designer, illustrator, and general maker of diverse creations. Lomax’s work is characteristically a joyful mishmash of textures and shapes. Her aesthetic is heavily influenced by pop culture and cheap and cheerful readymades. While artist studios are typically simply industrial sheds or repurposed old spaces, this one uniquely reflects its inhabitant’s practice.

Lomax Studio is built on the site of an 18th century wash house. This historical detail is integrated into the design via a playful gabled roof and white bathroom-like tiles. The building consists of one open space, with the bathroom inserted in the form of a tiled cube. Low-cost materials have been used to build the studio, due to a limited budget. The use of concrete blocks, corrugated iron sheets, and scaffolding pipes gives the space an industrial feel appropriate to both its purpose and location. A terracotta pink antique door and window frames add a touch of whimsical contrast with their curved details.

Photography by Andy Stagg